GY.I.K

Néhány kérdés és válasz amely elhangzott eddigi kaputelefon munkáink során:

Kérdés: Mi az a kaputelefon külső egység,kaputelefon belső egység?

Válasz: Kaputelefon külső egységnek nevezzük a kaputelefon kívül elhelyezett részét,amely a kapuban,kapualjban,lépcsőházban,lépcsőházi bejáratnál van elhelyezve.Ezen egység szerepe a belső egység (lakáskészülék) ” megszólítása” amikor megnyomja a csengetőgombot a bejutni kívánó vendég.

A kaputelefon belső egység pedig maga a lakáskészülék amelyen a becsengetés elhangzik és fel tudjuk venni a kapcsolatot a külső egységgel azaz a vendéggel.

A kaputelefon belső egység része lehet a tápegység is,ez azonban csak néhány esetben fordul elő.

Kérdés: Társasházunkban mágneszárat cseréltek,azonban azóta szinte mindig nyitva marad a kapu belépés után,csak a második rácsukás után záródik be,mi lehet a probléma ?

Válasz: A válasz a következő lehet,a mágneszárak két fő típusa létezik normál működésű és impulzusos mágneszár. Ezen 2 fő típuson kívül van még jónéhány fajta pl,belső impulzusos zár,külső impulzusos zár,fordított működésű zár,feszültség függése alapján: AC,DC,12 V,24V,méretezése alapján: SLIM,szimmetrikus,asszimetrikus,kiakasztható,állítható billenőnyelves stb.

Eredetileg jó eséllyel normál működésű zár volt beépítve amely a működését tekintve addig nyitható amíg feszültség érkezik rá (váltófeszültség esetén „zúg” ,egyenfeszültség esetén „kattan” ) míg az impulzusos zár a ráérkező feszültség alatt folyamatosan a feszültség megszűnése után üzemszerűen egyszer és csakis egyszer kinyitható.

Jelen esetben az időzítés valószínűleg normál működésű zárhoz van állítva ami által a nyitófeszültség megszűnése előtt be lehet jutni a kapun vagy ajtón. A feszültség megszűnése után a fent leírtak szerint még egyszer kinyílik az ajtó.

Bármilyen kérdéssel kapcsolatban a lenti ” Vélemény,hozzászólás” párbeszédpanelben vagy a KAPCSOLAT menüpontban szereplő elérhetőségek egyikén nyugodtan keressenek.

Kapcsolat

Kaputelefon szerelés,javítás telepítés
Kaputelefon javítás
Made by

16 hozzászólás

 1. Legalább 10 éve csak a csöngetés működik a Codefon rendszerű kaputelefonon nálunk. Annyit mondott a szerelő, cseréljük ki a kézibeszélőt. A házban csak ez az egy hibás. A többi csongetese is áthallatszik halkan, mint máshol, tehát érzékenysége megfelelő. Kaput nem nyit, beszelni nem lehet. A foegyseg cseréje elott működött. Hol lehet a hiba? A beltéri egység passzívnak tűnik, csak kapcsoló és dióda van benne. A vita, hogy hol a hiba, nem folytatható le, mert nincs kommunikációs készség.

  1. Üdvözlöm
   Egy kicsit több információra lenne szükségem , ahhoz hogy segíteni tudjak
   Külső és a belső egység típusa vagy fényképe kellene, hogy közelebbit mondjak.
   Vagy kérem keressen telefonon .

 2. Van-e lehetőség a belső egységet egyedien cserélni, úgy hogy a külső egységet nem piszkáljuk?
  Tehát egy társasházban pl a külső egység marad ahogy van, de a lakásomban a belső egységet egy modern kinézető egységre cserélném le. pl egy érintőképernyőt egységre vagy ilyesmire.

  Elég a a belső egység csak azt tudja ami volt, tehát kihangosító és gomb az ajtó nyitáshoz.Ezek mind csak jelek küldése fogadása lenne.
  Vagy már annyira le vannak kódolva ezek a jelek, hogy hiába rakok fel más beltéri egységet,az nem tudja dekodolni a jelet és igy használhatatlan.

  1. Üdvözlöm

   Az egység gyártójatól és típusától függ, hogy ez megoldható-e,viszont a gyakorlat azt mutatja,hogy szinte minden gyártó csak a saját készülékét fogadja el, e-mailben küldje at nekem a külső és a belső egység fényképét és igyekszem segíteni .

 3. Tisztelt Pékó László!
  Egy 6 lakásos társasáhzabn egy Genway 6 lakásos kaputelefon rendszer van felszerelve. A 6 lakásból csak 1 lakásnál van probléma vele. A probléma pedig, ha hozzánk csengetnének, akkor abból semmi nem hallatszik a lakásban. A kültéri egységnél valami torz csengés hallatszik, majd automatikusan kinyitja a kaput is! Ha a beltéri egység 2 vezetékét lehúzzuk, akkor is ugyanez a helyzet.A kérdésem, hogy kb. milyen áron lehetne megjavítani? A helyszín Budapest 17.kerület. Illetve, hogy vajon hogyan javítható, ugyanis, ha nálunk van a hiba, gondolom a mi költségünk, ha viszont a központi egységben, akkor az már közös költség a ház lakóinak.
  Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Gábor

  1. Üdvözlöm !

   Ha a Kaputelefon vezetékeit lehúzzák és úgy is ugyanaz a jelenség , akkor a vezetékkel lesz baj jó eséllyel .
   Viszont a hiba helye határozza meg, higy ki fizeti a munkát .

   Tisztelettel
   Pékó László

 4. T.Cég
  Urmet típusú kaputelefon audio,nyomógombot hiába nyomják a külső egységén nincs belül hang pedig nincs néma rá állítva.Bp.XVII ker.

  Üdvözlettel

  Misák Zoltán

  1. Tisztelt Érdeklődő !

   A külső egység nyomógombja lesz jóeséllyel a probléma .
   Időponttal kapcsolatban keressen nyugodtan.
   Üdvözlettel
   Pékó László

 5. Üdv. Nem nagyon találtam megoldást,ezért itt kérdeznék,hátha valaki jártas ebben. Társasházban codefone van beépitve,bejárati ajtó csere óta a külső egység lo hibát ir,mi lehet a gond? köszönöm.

 6. Segitseg nekem genway kaputelefonunk van tarsoshazban Elek. A problema az lene hogy en a 10 szam akat lakok es akarki job hozam es becsenget akkor a szomszefomnal csong es ki îs tudja nyitni mi lehet a problema?

 7. Hali. Adott egy társasház 2 külön bejárattal, 2 kültéri codefon egységgel. Az udvari egységnél, a mágneszár folyamatosan nyit. Az egységben a megfelelő helyre van bekötve, (M.Z.), ami folyamatosan feszültség alatt van (váltófeszültség). Mi lehet a probléma? Köszönöm.

  1. Üdvözlöm!

   Próbáljon egy újraindítást!
   Amennyiben újraindítás után is ezt produkálja akkor meg kell nézni hogy a nyitófeszültség nyitja-e a zárat vagy pedig valami mechanikai gond van vele,ha elektronikus nyitás van ,akkor lehetséges a központ hibája , bár ez nem jellemző.

 8. Tisztelt Pékó László!
  Társasházunkban Codefone kaputelefon van kiépítve. A beltéri telefon a lakásunkban a szobából nem hallatszik jól. Van valami megoldás arra, hogy a szobába pl. egy vezeték nélküli csengőre továbbítsam a kaputelefon csengőjét?

 9. Kedves László, egy 4 lakásos társasházban elromlott a kaputelefon. Rá van kötve, elektromos nagykapu is, az bentről, külön gombbal nyitható, csukható. (tehát áramot felveszi) Ha felvesszük a beltéri egységen kagylót, hallani lehet az utca zaját. Kintről (külső egységről) ha nyomjuk a gombot, szól a csengő, (duda) bentről is ez van, tehát jelzés van, hogy jön valaki, viszont nem lehet hallani, mit beszél, mit mond. Mi lehet a gond? köszönjük, ha segít. üdv.

  1. üdvözlöm.
   Megoldható a feladat csak kérem keressen az elérhetőségeim egyikén 🙂
   Szép napot kívánok

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük